איכות הסביבה במוסדות האיחוד
לאיחוד האירופי מספר לא מבוטל של תקני איכות הסביבה מהמחמירים ביותר בעולם, מדיניות סביבתית שואפת לשמור על הטבע, על הבריאות ואיכות החיים של תושבי האיחוד.
כיצד בא לידי ביטוי נושא איכות הסביבה הלכה למעשה?
ירוק בפרלמנט
בפרלמנט האירופי, המפלגה הירוקה היא כמובן מובילת האג'נדה האקולוגית, אך לא רק היא. בשנים האחרונות, עם עליית המודעות העולמית בנושא, כלל הפרלמנט האירופי מוצא לנכון לדון ולהעלות הצעות חוק בנושאים של התחממות כדור הארץ, תקנוני תוצרת חקלאית, עזרה לחקלאים בעקבות מצב האקלים, פתרונות תחבורתיים ירוקים, הדגה באירופה, טיפול בצריכת החשמל העולה, ניקיון ים וחופים, הגנה על בעלי חיים והצומח, מחזור אשפה ועוד .
מאז שהתחילה את פעילותה בפרלמנט האירופי בשנת 1984, נחשבת מפלגה זו לאחת הפעילות ביותר בפרלמנט, הן בנושאי חקיקה והן באקטיביזם מחוץ לכותלי הפרלמנט. תחילה היא הייתה מורכבת בעיקר מחברי פרלמנט גרמנים, ומעט בלגים והולנדים, ברבות השנים מיוצגות בה כמעט כל מדינות האיחוד האירופי. בתחילת דרכה עסקה המפלגה בעיקר בזכויות בעלי חיים, מאבק באנרגיה גרעינית (עקב אסון צ'רנוביל 1986), זיהום אוויר וחזות ערים (בעיקר בריסל). חברי הפרלמנט של המפלגה הירוקה היו מחלקים את כהונתם בת חמש השנים לשתיים, ולאחר שנתיים וחצי חברי הפרלמנט היו מפנים את מקומם לחברי פרלמנט חדשים מן המפלגה. בשנת 1989 המפלגה הכפילה את כוחה בפרלמנט ויותר מכך, והפכה למשמעותית יותר. בראשית שנות התשעים נושא ההתחממות הגלובלית והבעיות האקלימיות עברו למרכז הבמה אצל הירוקים בכלל וגם במפלגה הירוקה בפרלמנט האירופי (ועידת ריו). הרוח האקטיביסטית אותה ניסתה המפלגה הירוקה לייצג עברה גם לתחומים נוספים, כאשר היא עוסקת גם בסוגיות של עידוד שלום (מלחמת המפרץ הראשונה, המלחמה בבלקן) במקביל לסוגיות הנפט במפרץ. במהלך שנות התשעים עלה לכותרות גם נושא ההנדסה הגנטית, אליו התנגדה המפלגה נחרצות.
בשנת 1995 שוב חזר הנושא הגרעיני לקדמת הבמה, כאשר בעת נאומו של נשיא צרפת דאז, ז'אק שיראק, מחו חברי המפלגה נגד ניסויים גרעיניים המפלגה הירוקה נחשבה בשנים אלה לאקטיביסטית מאוד, מה שהביא אותה ללב הסיקור התקשורתי. בשנת 1995, ייסדה המפלגה הירוקה את ה- P7, כתגובה ל- G7 (שהפך בינתיים ל- G8). מטרת הארגון הייתה להעמיד אל מול ועידת המדינות המתועשות החזקות והעשירות בעולם ועידה של המדינות העניות בעולם (ולכן האות P, מלשון Poor, עני). הפרויקט הזה כלל שש ועידות, האחרונה התקיימה בקנייה בשנת 2003. ראשית שנות האלפיים היו שנות הפריחה של המפלגה, כאשר המפלגות הירוקות צברו תאוצה גם בפרלמנטים של המדינות החברות, ובחמש מדינות אף היו חלק מן הממשלה. באותן שנים הכריזו המפלגות הירוקות (הן המקומיות והן של האיחוד) על מלחמת חורמה במדיניות ארצות הברית ובראשה ג'ורג' בוש, קראו לחרמים עליה ונאבקו בכל הקשר לחברות הגז והדלק (בתקופת פרוטוקול קיוטו). בשנת 2003 התחילה המפלגה לטפל גם בנושאי בריאות, תקינות מזון, אוכל אורגני ודברים דומים, ויצאה בקמפיין לקידום בריאות האדם.
בשנים האחרונות ממשיכה המפלגה לפעול בכל המישורים שצוינו עד כה, לקדם זכויות אדם, נאבקת בחברות ותאגידים בעלי לובי בפרלמנט על במת הפרלמנט האירופי. בהתאם לבחירות של שנת 2014, למפלגה 53 חברי פרלמנט.
ירוק בנציבות
בנציבות האירופית נציב האמון על תחום איכות הסביבה, במקביל אליו יש נציבה לנושאי אקלים , נציבה לנושאי ים ודיג, נציב בתחום האנרגיה ונציב בתחום הבריאות אשר מעורב בפן הבריאותי של הנושא סביב נזקי זיהום אוויר וכדומה. בנוסף סביר להניח שגם הנציב בנושא חקלאות וכן הנציבה לסיוע הומניטארי עוסקים לא מעט בנושא, כל אחד בתחומו. אירופה מעודדת חקלאות סביבתית והסיוע ההומניטארי כולל משלחות לאזורים של אסונות טבע. כך כאשר נסתכל על תמונות הנציבות במלואה, נוכל לראות כי שבעה מתוך עשרים ושבעה נציבי האיחוד האירופי עוסקים במישרין או בעקיפין בתחום איכות הסביבה.
נציב איכות הסביבה ומשרדו עוסקים בתחומים רבים של איכות הסביבה, בהם: איכות האוויר, תעשייה, כימיקלים, שימוש בקרקע-אדמה וטבע, רעש, מים, פסולת (שימושים לפסולת, פתרונות לפסולת), בזבוז אנרגיה, פיתוחים בנושא איכות סביבה ועוד.
תחת פרויקט האינטגרציה האירופית מפעיל משרדו של הנציב גם פרויקטים של תחבורה, חקלאות, אנרגיה, דגה, פיתוח כלכלי ויציאה מהמשבר הכלכלי דרך איכות הסביבה, פתרונות ירוקים לשוק האירופי הפנימי, מחקר ועוד. האיחוד האירופי מתייחס לתקינה וחקיקה של איכות סביבה במסגרת מדיניות ההרחבה (ע"ע) שלו, וגם כחלק ממדיניות השכנות (ע"ע). כמו כן עובד המשרד עם ארגונים בינלאומיים רבים, כדי לטפל בבעיות קיימות ולהרחיב את התודעה הבינלאומית בנושא איכות הסביבה.
תחת הנציבות האירופית פועל גם הדירקטוריון הכללי לתחום איכות הסביבה, אשר אחראי על פיתוח פרויקטים, עבודה מול הנציב בנושא, אכיפת מדיניות האיחוד בנושא (הצהרת EMAS).
מועצת השרים
מרחב נוסף בו מתנהל שיח בתחום איכות הסביבה הוא מועצת השרים האירופית. מועצת השרים היא גוף שבו אחת לתקופה נפגש פורום שרים מסוים מרחבי האיחוד, דן ומחליף דעות, ומעלה נושאים לסדר היום בתחום עליו הוא אמון. מועצת השרים קיימת בכל תחום - תחבורה, בריאות, חקלאות, אנרגיה, חינוך ועוד. וכמובן גם לשרי איכות הסביבה יש פורום. גם במועצת השרים, לא רק שרי איכות הסביבה עוסקים בנושאים ירוקים אלא גם שרי התחבורה, האנרגיה, התעשייה, החקלאות ואפילו החינוך, עוסקים ומעלים לסדר היום נושאים "ירוקים", כאשר כל מועצה בתחומה מחפשת פיתוחים וחידושים בנושא. מועצת האיחוד האירופי (ראשי המדינות) הודיעה שתשקיע 100 מיליארד אירו בשנה, עד 2020, בקרן גלובלית שתסייע למדינות מתפתחות להתמודד עם התחממות כדור הארץ.