top of page

דת והאיחוד האירופי

הקדמה: איחוד האירופי וסוגיות דת 

נושא הדת באיחוד האירופי סבוך ביותר. באיחוד האירופי ישנם למעלה מ-500 מיליון אזרחים, רובם נוצרים, אך גם בנצרות ישנם זרמים רבים: הקתולים באירלנד, פורטוגל, פולין, צרפת, ספרד ואיטליה שונים בתפיסת עולמם מן האורתודוכסים ביוון, אשר שונים מן הרוב הפרוטסטנטי בגרמניה ובאנגליה.כל אחד מזרמים אלה מתחלק לקבוצות-משנה – לותרנים, אוונגליסטים, קלוויניסטים ועוד. לכל אלה מצטרפים זרמים דתיים קטנים יותר שחלקם הגיעו מן המזרח הרחוק וגם אתיאיסטים רבים. מתוך 27 חברות האיחוד, רק לחמש שיוך דתי אחד ישיר, כלומר קשר בין דת למדינה: בריטניה (הכנסייה האנגליקנית והכנסייה הסקוטית), דנמרק (הכנסייה הלאומית הדנית), יוון (הכנסייה היוונית), מלטה (הכנסייה הרומאית- קתולית) וקפריסין (הכנסייה האורתודוכסית קפריסאית). עד שנת 2000 גם בשוודיה היה קשר ישיר בין הכנסיה למדינה.

דיאלוג הדתות, כנסיות וקהילות

בשנת 2000 חוקק הפרלמנט האירופי חוק אשר מפקיד את הטיפול בנושא דת בידי כל מדינה ומדינה ומבקש מן המדינות לתת את האפשרות לכל דת וזרם דתי לבוא לידי ביטוי. נושא זה עלה עקב ההגירה הרבה לאירופה והקושי להתמודד עימה מן הפן הדתי.

חופש הדת באירופה

למרות כל החקיקה בנושא, ועל אף שאמנת ליסבון נתנה לכך משנה תוקף, אנו עדים לכך שאירופה מתקשה לדבר בקול אחד ולהתנהל בצורה אחידה בכל הנוגע לסוגיות דתיות. ניתן לקחת את סוגיית צירופה של טורקיה כדוגמה לקושי של אירופה בנושא הדתי. חלק מן המתנגדים לצירופה של טורקיה לאיחוד חוששים מההשלכות של כניסתם של למעלה מ-70 מיליון מוסלמים למרחב האיחוד האירופי.

Please reload

bottom of page